Galapagos

Pe parcursul unei vieți în care am realizat filme despre istoria naturalã am cãlãtorit în multe locuri minunate, însã niciunul nu a fost extraordinar ca acesta, Insulele Galapagos, care au fost supranumite „cel mai grozav experiment al naturii”, datoritã faptului cã aici viața a evoluat în condiții izolate și a produs rezultate uimitoare.

— David Attenborough

Activitate
vulcanică

13
erupții
în ultimii 100 de ani

Toate din cauza unei joncțiuni a plăcii tectonice în trei direcții. Cea mai recentă erupție vulcanică a avut loc cu aproximativ 4 ani în urmă, în aprilie 2009.

Pãsãri
scufundãtoare

Se scufundã la o adâncime de
8 metri

Gâște cu talpa albastrã, cu talpa roșie și gâște mascate se pot întâlni pe majoritatea insulelor din arhipelag, unde pot fi observate cum își vâneazã prada.

Curenți care
intră în
coliziune

5
curenți
oceanici

Combinarea celor cinci curenți oceanici are ca rezultat temperaturi variate ale apei și maree extrem de imprevizibile. Această fluctuație anormală a climei a avut ca rezultat final ecosistemul unic al insulelor.

Pești
unici

Peste
50 de specii
de pești autohtoni

În împrejurimile Insulelor Galapagos există o diversitate excepțională de pești, peste 400 de specii, iar 25% dintre aceștia se găsesc doar în Galapagos.


'El Niño'

O datã la
5-7 ani

Se numește fenomenul ”El Niño”. Vânturile din sud-est scad în intensitate și, prin urmare, temperatura mãrii crește drastic, iar acest lucru cauzeazã furtuni și cãderi masive de ploaie.

De ce
în zbor?

Puțin sub
2000 de specii
pe 2 insule

De-a lungul timpului, cormoranii care nu zboară au păstrat majoritatea caracteristicilor specifice păsărilor - cioc, pene, același tip de sistem cardiovascular - dar au dezvoltat, de asemenea, un corp aerodinamic destinat scufundărilor și picioare late, membranate, care să îi propulseze prin apă în căutarea hranei.

Broaște
țestose unice

pPot trăi până la
152 de ani

Imensele broaște țestoase din Galapagos sunt cele mai mari broaște țestoase din lume. Cea mai mare țestoasă consemnată vreodată avea o carapace care măsura 1,5 m și cântărea în jur de 249 de kg.

Miriapode care se
hrănesc cu șoareci

Cresc până la
30 de cm

Ce e mai mare decât dimensiunile sale? Apetitul. Este cunoscut faptul că miriapodul scolopendra se hrănește cu larve de șopârle și chiar cu pui de șoareci.

Sticleții
lui Darwin

15
specii
diferite

Pãsãri de talie micã, fiecare având un tip de corp similar și un colorit asemănător, care sunt, însã, considerabil diferite la nivelul ciocului. Aceste pãsãri sunt cele care au determinat momentul “Evrika!” al lui Darwin, care pornit apoi cercetarea sa cu privire la selecția naturalã și la evoluție.

Tãrâmul
descoperirilor

60
de specii
noi

Acesta este numãrul de specii noi de licheni care au fost descoperite în Insulele Galapagos în 2010. Dintre acestea, 10 specii erau necunoscute științei.