Giganţi ai naturii

Acest serial premiat prezintă evoluţia celor mai mari animale ale planetei, dezvăluind modul în care corpul lor funcţionează în interior şi demonstrând cum s-au adaptat aceste creaturi magnifice la mediul înconjurător de-a lungul a mii de ani. O echipă de experţi examinează anatomia prădătorilor periculoşi, a unor erbivore unice şi a unor uriaşi acvatici cum este caşalotul de 55 de tone care măsoară peste 19 metri lungime.
Următorul episod 22:40 18 M Februarie
Program
Explorează

Dinţii

Caşaloţii au între 20 şi 26 de dinţi în mandibulă care nu erup din gingii până la pubertate. Aceşti dinţi cântăresc aproximativ 900 de grame fiecare. Dinţii din maxilar nu erup de regulă niciodată. Caşaloţii îşi înghit prada întreagă, aşa că dinţii nu mai sunt necesari în masticaţie. De fapt, au fost capturaţi caşaloţi sănătoşi care nu aveau dinţi deloc.

Înotătoarele

Caşaloţii înoată lejer la suprafaţă cu o viteză de 5 până la 15 km/oră. Dar pot atinge viteze mai mari, când evită pericolul, de 34-43 km/oră, ritm menţinut până la o oră. Ca să poată înota, caşaloţii se folosesc de aripioare în formă de vâsle, lungi de 1,5 m şi late de 1 m, pe care le folosesc pentru direcţie în apă şi cozi mari care le propulsează înainte.

Sistemul digestiv

Caşaloţii mănâncă mii de kilograme de peşte şi calmari – cam o tonă pe zi. Structura unică a organelor interne face posibil acest lucru. Stomacul balenei poate reţine până la 500 de litri de lichid, iar intestinele au o lungime de 160 de metri!

Explorează
 • Episodul următor

  Marele rechin alb

  În episodul „Marele rechin alb”. Cercetătorii merg în Africa de Sud pentru a diseca un rechin alb de 900 kg care a fost prins într-o plasă de protejare a plajei.

 • Episodul următor

  Pitonul din Burma

  În episodul „Pitonul uriaş”. Cum au reuşit nişte şerpi din Asia de Sud-Est să trăiască în zona Everglades din America ? Echipa de experţi disecă doi pitoni în căutarea răspunsului lor.

 • Episodul următor

  Calmarul uriaş

  În episodul „Calmarul uriaş”. Calmarul uriaş, care a fost pe vremuri sursa legendelor înainte ca existenţa sa să fie înregistrată formal în secolul al XIX-lea, este subiectul disecţiei din acest episod.

 • Episodul următor

  Leul şi tigrul

  În episodul „Feline uriaşe”. Experţii disecă un leu şi un tigru pentru a investiga felul în care aceste feline se aseamănă pe interior.

 • Episodul următor

  Ursul polar

  În episodul „Ursul polar”. Suntem alături de vânătorii inuiţi, oamenii de ştiinţă şi echipa de disecţie care investighează corpul unui urs polar legendar. Mai poate această feroce creatură să se adapteze suficient de repede ca să supravieţuiască într-un mediu în schimbare ?

 • Episodul următor

  Dromaderul

  În episodul „Cămila”. Echipa de cercetători dezvăluie secretul cocoaşei cămilei şi investighează modul în care picioarele sale flexibile şi buzele elastice o fac pe cămilă să supravieţuiască într-un mediu atât de arid şi neprietenos

 • Episodul următor

  Cazuarul de Sud

  În episodul „Pasărea Dinozaur”. Cazuarul este o pasăre gigantică cu o reputaţie de temut care se află în pădurile ecuatoriale din Australia. Prin disecţie, echipa investighează misterul care stă la baza sunetului de împerechere de frecvenţă foarte joasă.

 • Episodul următor

  Ţestoasa pieloasă

  În episodul „Ţestoasa pieloasă”. Cum digeră meduze ţestoasa pieloasă şi ce se află în interiorul craniului său? Observăm aceste lucruri împreună cu o echipă de cercetători care disecă acest animal extraordinar.

 • Episodul următor

  Calul de rasă

  În episodul „Calul de curse”. Calul de curse este capabil de viteză şi rezistenţă incredibilă. Vedem cum anatomia lor îi face să fie cei mai mari atleţi de pe planetă în disecţia care se petrece în acest episod.

 • Episodul următor

  Babuinul chacma

  În episodul „Babuinul roşu”. În Africa de Sud, echipa de experţi disecă un babuin mascul uriaş şi vedem cât de similare sunt trăsăturile anatomice ale oamenilor şi babuinilor.

 • Episodul următor

  Hipopotamul

  În episodul „Hipopotamul”. Disecţia laborioasă din acest episod prezintă echipa de specialişti care aduc în prim-plan conţinutul stomacului şi intestinele unui hipopotam zambian ca să afle cât de gurmand este acest animal.

 • Episodul următor

  Cangurul roşu

  În episodul „Cangurul”. Experţii se îndreaptă spre Australia ca să disece un animal reprezentativ pentru această ţară, cangurul, şi să afle câteva detalii fascinante despre organele lor de reproducere.

 • Episodul următor

  Jungla din Borneo

  În episodul „Jungla”. Alături de echipa de experţi veţi asista la cea mai grea provocare de până acum – disecarea unui ecosistem al junglei. Vedem cum e posibil să curgă o cascadă în amonte şi cum nişte paraziţi deţin cheia menţinerii echilibrului junglei.

 • Episodul următor

  Caşalotul

  În episodul „Caşalotul”. Muncitori, camioane şi un chirurg reticent se alătură echipei de experţi pentru disecarea corpului uneia dintre cele mai mari creaturi de pe planetă: caşalotul.

Următorul episod

22:40 18 M Februarie